Mūsų darželyje vyko nuostabaus žolininko Mariaus Lasinsko paskaitėlė tėveliams ir darželio darbuotojams apie vaikučių imuninės sistemos stiprinimą. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie vaiko organizmo stiprinimo sveikuoliškais Mariaus receptais. Ačiū jam už skaniausias vaistažolių arbatytes, kurias labai mėgsta mūsų mažyliai 🙂
. O čia keli žiemos sveikuoliški receptukai nuo “gripo” ir peršalimo.

Arbatėlė nuo “Gripo”
Šeivamedžio žiedai – liepžiedžiai – čiobrelis. Santykis 1:1:0,5.
1 a.š. mišinio užpilamas 200ml vandens. Vandens temperatūra 85-900C. Uždengiama ir paliekama stovėti apie 5 min. Profilaktiškai organizmo stiprinimui gerti 1 ar 2 kartus per dieną. Susirgus kuo daugiau (kitaip tariant gerti tiek kiek telpa 🙂). Veikliosios medžiagos esančios žolelių arbatytėse geriausiai pasisavinamos geriant arbatą kartu su medaus šaukšteliu.

Spygliuočiai eglė pušis arba kadagys
Nusiskinkite nuo pušies, eglės arba kadagio kelis spyglius (sveikiausia iš švarios aplinkos t.y. miško arba kokios laukymės) į burną ir kramtyti. Kramtyti iki vientisos masės, rekomenduotina praryti, bet ne bus blogai jeigu ir išspausite. Šviežiuose pušų ir eglių spygliuose yra ne tik chlorofilo, bet ir karotino bei gausybė reikalingiausių žmogaus organizmui vitaminų: C, K, P, E, PP, B1, B2, B3, B6, taip pat kobalto, geležies, mangano, aliuminio, vario, fitoncidų, eterinio aliejaus, fitohormonų, bakteriostatinių (slopinančių bakterijų dauginimąsi) ir antihistamininių (antialerginių) medžiagų. Eglių spygliuose yra nepakeičiamų aminorūgščių.

Spyglių kokteilis
Saujelę spyglių ir pagal skonį jūsų pamėgtų vaisių suberiame į indą ir viską gerai sutriname, kitaip tariant sublenderiuojame. Skanaus! Sveikatos gėrimas paruoštas gerti 🙂

Žiemos arbata
Saują spyglių užpilame 1 litru karšto apie 900C vandens. Uždengiame ir palaikome 3-4 val. Po to geriame.

Spyglių nuoviras
Į mažesnį puodą įberiame saują spyglių užpilame 1 litru apie 900C vandens. Į kitą didesnį puodą pripilame vandens ir uždedame virti. Ant didesnio puodo (kuriame vanduo verda) viršaus dedame mažesnį puodą su spygliais. Mažesnio puodo dugnas turi būti apsemtas vandeniu, bet ne stovėti ant didesnio puodo dugno. Kaitiname 30 min ant silpnos ugnies. (didesniame puode vanduo turi virti). Po to 30 min. laikome uždengtą. Vartojimas po 1-2 šaukštus per dieną.

Visos vaistažolių arbatos rekomenduotinos vartoti su medumi. Vaistininko Mariaus Lasinsko nuomone medus veikia kaip “taksi” arbatoje esančioms veikliosioms medžiagoms.

Norintys įsigyti Mariaus Lasinsko arbatėlių visada galite kreiptis į darželio “Medutis” administraciją.

marius.lasinskas@gmail.com ar skambinkite
tel.: 8 676 82266
Svetainė www.mariauszoleles.lt
https://www.facebook.com/marius.lasinskas.5